Yurt dışındaki ilk deneyimimiz olan ve en sevdiğim şehir olan Londra ile yurt dışı maceralarımızı anlatmaya başlayacağım. Londra denildiğinde aklıma köprüleri, Thames nehri, müzeleri, otobüsleri, metrosu geliyor. Londra her giden kişi de ayrı bir izlenim yaratabilecek bir şehir. Benim gezdiğim bir çok şehir arasında Londra hala benim için ilk onda diyebilirim. İstanbul'dan ağustos sıcağında güneşli bir günde çıktığımız yolculuğumuzda Londra'ya indiğimizde neredeyse öğlen olmasına rağmen hava akşam gibi kapalı ve yağmurlu idi. Tabii biz kısa kollularla uçaktan indiğimizde bir şok geçirdik ve donduk sanırım hava 10 derece civarı bir şeydi. Londrada ilk alışmanız gereken şey havanın genelde kapalı olma durumu, ilk başta bu durum biraz moralinizi bozabilir ama git gide yağmurlu günlerde de deli gibi gezmeye alışıyorsunuz. Bizim Londra'da gezmek için 3 haftamız vardı ve bu sürede Londra'nın altını üstüne getirdik. Londra'da bu kadar süre arkadaşlarımızın yanında kaldık, yoksa bu kadar süre otelde kalmak baya pahalıya patlardı. Londra dünyadaki en pahalı şehirlerden bir tanesi para birimin pound olması da fiyatların size daha da pahalı gelmesine sebep oluyor. Bir turist olarak Londra'da para harcayacağınız en yüksek meblağ önce kalacak yer daha sonrasında da ulaşım olacaktır. Biz kalma işine para vermediğimiz için şanslı gruptandık ama bu 3 haftada yeme içme, ulaşım ve gezdiğimiz yerlere toplam 1000 pound harcamışızdır. Şimdi size sırasıyla oralarda ihtiyacınız olacak temel bilgileri ve gezilecek yerler hakkında bilgi vereceğim,
Londradan gece görünüm |
Kalacak yer (Accommodation)
Kalacak yeri eğer fazla pahalı bir yer istemiyorsanız hostellerde kalabilirsiniz, hostel aramak için bizim gezilerimizde en çok kullandığımız birinci adres (www.booking.com) diğer adres ise (www.hostelworld.com)'dur.Birinci adreste genellikle iki kişilik kalacak yerler mevcut bu nedenle biraz daha pahalı oluyor, ama ben 3-4 kişilik odalarda kalabilirim diyorsanız hostelword'ü tercih edin çok daha uygun fiyatlara kalacak yer bulmanız mümkün. Gideceğeniz tarih aralığına göre kalacak yer ücreti değişecektir ancak, 3-4 kişilik odalarda (yurt dışında bunlara "dorm" deniyor) kişi başı gecelik15 pound'u gözden çıkarın derim. Bir de kalacak yeri ayarlarken mutlaka şehre ve metro istasyonlarına yakınlığına dikkat edin, yoksa uzun mesafeleri yürümek ve uzun süre otobüs beklemek zorunda kalabilirsiniz. Londra'da hostellerde kalan arkadaşlarım greenwich tarafındaki kaldıkları hostelden son derece memnun kalmışlardı, sanırım adı Bird's nest tarzı bir şeydi fiyatı hem uygun hem de temiz bir yer olduğunu söylemişlerdi, yalnız Londra'da bir çok hostelin altı pub yani geç saate kadar müzik olma ihtimali yüksek, gece erken yatmaya alışkın olanlara biraz problem olabilir. Sonuç olarak Londra'da kalacak yer problem olmaz ama günlük kişi başı 20 pound'u gözden çıkarın derim.
Ulaşım
Londra ulaşım bakımından gördüğüm en rahat şehirlerden, her yer metro ağıyla çevrilmiş, otobüs duraklarında otobüslerin nerelere gittiğini anlatan ayrıntılı haritalar var. Her merkezdeki bir çok durakta otobüsün kaç dk sonra geldiğini gösteren tabelalar asılı üstelik otobüsler Türkiyedeki gibi Levent, Zeytinburnu şeklinde turistlerin anlayamayacağı yazılar mevcut değil bütün otobüsler bir harf ve numaradan oluşuyor, (C10 gibi) yani anlayacağınız Londra turistler için dizayn edilmiş bir şehir. Underground yani metro haritaları önce size karmaşık gelebilir ama haritayı okumayı çözdüğünüz zaman adamların ne kadar süper bir sistem yaptıklarını göreceksiniz. Oraya gitmeden http://www.tfl.gov.uk/ adresine girip metro haritalarına bir göz atmanızı tavsiye ederim. Mesela size örnek olarak haritanın nasıl okunduğunu göstereceğim. burada aşağıdaki dil seçeneklerinde türkçe dil seçeneği dahi var! burada türkçe dil seçeneğine tıkladığınızda size metro haritası şeklinde bir pdf çıkıyor. Bu linktan metro haritasını indirebilirsiniz (http://www.tfl.gov.uk/tfl/languages/turkce/) Bu pdften bir ksımını kesinti olarak size nasıl okunduğunu anlatmak için alıyorum;
Burası londranın merkezinde en çok kullanacağınız metro bölgesi. Her değişik renkteki çizgi bir metro hattını simgeliyor. Her yuvarlakta bu hatların kesişim noktalarını. Yani siz bir hattan başka bir hatta geçmek istiyorsanız bu noktalarını kullanmanız gerek. Şimdi örneğin diyelimki sol üst kısımda yer alan peddington'tasınız ve haritanın ortasında yer alan picadilly circus'a gitmek istiyorsunuz. Peddington 3 adet bağlantı noktası barındıran geniş bir durak bu durağı kullanarak 5 farklı hat değiştirmeniz mümkün. Herbir renkli çizgi bir hattı temsil ediyor. Picadilly'ye ulaşmak izleyebileceğiniz yollardan biri doğuya doğru giden pembe veya sarı hatta binip King's Cross St. Pancras durağında lacivert hatta geçiş yapıp Picadilly'ye gitmek olacaktır, fakat bu anlattığım aslında uzun yol çünkü Peddington'dan güney yönüne giden kahverengi hatta binip direk Picadilly Circus'a gitmeniz de mümkündü. Yani Metrolara binerken mutlaka gideceğiniz yöndeki haritayı iyice inceleyin ve yönlerine dikkat edin, metronun gittiği yönü son duraklarına bakarak anlayabilirsiniz.
Ulaşım ile ilgili bir başka alternatif daha önce bahsettiğim gibi otobüsler, Onların haritalarını da http://www.tfl.gov.uk/ bu sayfadan bulabilirsiniz. Ayrıca bu sayfada gideceğiniz yönleri seçince hangi numaralı otobüslere binmeniz gerektiğini dahi söylüyor. Otobüsler ile ilgili söylemem gereken en önemli şey night bus olayı yani gece otobüsleri bunlar "N" harfi ile başlıyor ve kara tren gibi bir şey yani hiç bir zaman vaktinde gelmiyor :) Londra'da mümkün olduğunca gece 12'den sonra sokaklarda kalmayın, hem güvenlik açsından hem de gideceğiniz yere ulaşmakta çok zorlanabilirsiniz.
Londra'daki son ulaşım için bir diğer alternatif ise taksiler. Londra kırmızı otobüsleri ve siyah taksileri ile ünlüdür. Siyah taksilerin bir başka ün yaptığı nokta ise çok pahalı olmaları, o yüzden ne kadar tutacağını öğrenmeden kesinlikle taksiye binmeyin bir anda cebinizden 50 pound'unuz uçabilir.
Son olarak metorları ve otobüsleri kullanabilmeniz için "oyster" adı verilen bir kart satın almanız gerekiyor, bu kartlara daha sonra para yüklüyorsunuz, ilk kart ücreti 10 pound idi yanlış hatırlamıyorsam. Bunun içine günlük sınırsız veya haftalık sınırsız yükletebiliyorsunuz. Ya da sadece otobüs için geçerli olan "bus-bus" dedikleri seçenekler de mevcut. İlk başta ulaşım ücretleri size son derece yüksek gelecektir ama zamanla "adamlar yapmış bu parayı da almayı hak ediyorlar" diyeceğinize eminim.