27 Haziran 2012 Çarşamba

Marmaris

Marmaris

Bir günde iki kanyon son derece yorucu oluyor o yüzden Gizlikentin sedirlerinde dinlenmek bize yetmiyor bir de saklıkentin yolundaki gözlemecilerde durup birer gözleme yiyoruz burada da çaylarımızı içtikten ve dinlendiğimize karar verdikten sonra Marmarise doğru yola çıkıyoruz Fethiye-Marmaris arası yaklaşık 2.5-3 saat sürüyor. Marmaris'e varmadan hemen önce manzarısı ile ünlü Sakar geçidi var. Burada bir fotoğraf çekip yolunuza devam edebilirsiniz.

Marmaris Yolu-Sakar Geçidi

Marmaris'te her sene kaldığımız Kamalı aparta yerleşiyoruz. Kamalı Apart Marmaris Sitelerin en sonunda önü açık deniz manzaralı Marmaris merkeze biraz uzak ama benim sevdiğim son derece nezih bir pansiyon. Biz odamızı genelde 70 liraya kiralıyoruz, odalar genellikle 4 kişilik klimalı, ve içerisinde bir de mutfak var. 4 kişilik bir ailenin rahatça kalabileceği bir yer. Herkese tavsiye ederim.

Kamalı Pansiyonun balkon Manzarası
Marmaris bizim her sene tercih ettiğimiz tatil beldelerinden. Havası, suyu, gece hayatı her şeyi ile bana göre kusursuz bir tatil beldesi. Gündüzleri tekne turlarına katılabilir, akşamları da sahil şeridin de yürüyüp, isterseniz gece klüplerine, isterseniz de denize karşı kafelerin birinde oturabilirsiniz.Tekne turları oldukça çeiştli, ama size önerim dalyana götürdükleri tur değil, çiftlik turu diye geçen yakındaki koylara görtüren tur olacaktır. Bu turda sizin araba ile gidemeyeceğiniz ve görülmesi gereken koylara götürüyor. İskele tarafında sayısız tekne bu turları düzenliyor, turu bir gece önceden yada o gün sabah 9-9:30 gibi ayarlamanız mümkün ancak akşamdan ayarlarsanız tekneler dolmadan seçme şansınız daha fazla olabilir. Biz nerdeyse her sene Doğan Güneş teknesini tercih ederiz, çalışanları ve kaptanı iyidir, tavsiye ederim. Fiyatlara gelince geçen sene çiftlik turunu kişi başı 20 TL'ye ayarlamıştık, fiyatlar genelde çok değişmiyor bu sene de o civarda olacaktır. Pazarlık yapmayı unutmayın, kalabalık gruplara iyi indirimler yapıyorlar.


Marmaris tekne turundaki koylardan biri


Marmaris'te katılabileceğiniz bir başka tur da dalyan turu bu turda sizi çamur banyosu yapabileceğiniz dalyana götürüyorlar ayrıca turun dahilinde upuzun kumsalı olan iztuzu plajını da görme fırsatı buluyorsunuz. Bana göre daha önce gitmedi iseniz bir kere gitmenizi tavsiye ederim, yalnız çiftlik turundan biraz daha yorucu bir tur. Belli yerlerde tekneye kesinlikle geç kalma lüksünüz yok, tekneyi kaçırabilirsiniz, ki biz kaçırmıştık, bizi başka bir tekne götürmüştü.. Sazlıların içinde botlarla geçip kral mezarlarını görüyorsunuz. Tarihe meraklılar varsa kayalara yapılmış mezarlıklar görülmeye değer. Çamur banyosu kısmına gelince cilde iyi geldiği söylense de çamurun kokusu o kadar kötü ki ilk başta değil cildime sürmek çamurun yanına yanaşmakta zorlandım. Ancak buraya kadar geldik neymiş bu çamurun hikmeti şeklinde başladık çamuru sürünmeye :) Sonuç ne mi oldu? Tabii ki de hiç bir şey değişmedi ama birbirimizin etrafımızdakilerin ilk insanlar gibi görünen hallerine bakıp baya eğlendik.  İztuzu plajı da Patara plajına benzeyen uzun kumsalı olan güzel bir plaj, burada yaklaşık 1- 1.5 saat yüzme molası veriyorlar. Kısacası Dalyan turunda yol çok macera çok ancak yüzme az.

Dalyan turu- Kral mezarları ve sazlıklarda gezilen tekneler
Dalyan Çamur Banyosu


Marmaris'te tekne turları harici yapılabilecek yapılabilecek diğer aktiviteler ise dalış, rafting parasailing, jet ski, jeep safari vs. şeklinde sıralanabilir. Buradakilerden sadece jeep safariyi yapmadım, diğer aktivitiler hakkındaki bildikleri elimden geldiğince sizinle paylaşacağım.

Dalışla başlarsak, biz Marmaris'te 3 defa dalış yaptık ve her dalışımızda farklı deniz canlıları gördük. Dalış'tan korkuyorsanız, dalmanızı tavsiye etmem çünkü zevk alacaksanız dalmalısınız yoksa bu eğlenceli aktivite sizin için işkenceye dönüşebilir. Dalış ile ilgili de Marmariste bir çok dalış yaptıran tekne mevcut ancak kalite hepsinde farklı. Marmariste dalış toplamda yaklaşık 1 saat sürüyor ama siz bütün gün teknede oluyorsunuz çünkü dalış 5'er kişilik gruplar halinde yaptırılıyor her iki kişiye bir hoca düşüyor. Hoca size gerekli talimatları verdikten sonra dalıyorsunuz ve hoca sizi oksijen tüpünüzden tutarak denizin altında gezdiriyor arada değişik deniz canlılarını daha yakından görmeniz için sizi kayalara tutturuyor. Mesela bize yavru bir ahtapot göstermişlerdi , ahtapotu elimize alıp sevmiştik. Şu anda bu durum biraz garip gelebilir ama suyun altı çok farklı balıklar sizden korkmuyor, bir balığa çok yakından bakabiliyorsunuz hatta dokunabiliyorsunuz.(Tabi balıktan filan korkmuyorsanız :)) Dalış çocuklar içinde uygun, her hangi bir tehlikesi yok, üstelik çocukları hoca bire bir daldırıyor, o yüzden son derece güvenli oluyor. Tabi çocuk dediysem de 10-11 yaş ve üzerinden bahsediyorum. Dalış yapacağınız tekneyi ayarlarken teknenin çok küçük olmamasına dikkat edin, bir de pazarlığınızı baştan yapın. Dalış fiyatları genellikle kişi başı 50TL civarı ayrıca su altında çekilen fotoğraflar için ekstra ücret ödüyorsunuz. Bu ücretler de genellikle kişi başı fotoğraflar artı video 50 TL şeklinde oluyor. Bizim ilk dalışımızda fotoğraf için ayrı ücret alındığından haberimiz yoktu o yüzden fiyatı öğrenince baya şok olmuştuk, o fiyata tekrar dalarız mantığı insana o anda daha mantıklı geliyor, üstelik 50 lirayı bir cd için istemeleri insana "değmez" dedirtiyor. İlk dalışımızda böyle bir şey yaşayınca ikinci dalışımızda baştan pazarlık etmeyi daha uygun bulduk üstelik bu sefer daha kalabalık olduğumuz için pazarlık yaptık fotoğrafı da hepimizi birlikte çektiler ve bir cd yaptılar ama fiyat olarak son derece uyguna geldi sanırım 5 kişi toplam 30 lira filan vermiştik. Hem de tek tek çekilmiş halden pek bir farkı yoktu. Yani turistik bir yere gittiğinizde aklınızdan hiç çıkarmamanız gereken en önemli şey maalesef "etrafımdaki bütün esnaflar beni kazıklamaya çalışıyor" olmalı. Bunu yazarken üzülüyorum maalesef ama bu ister yurt içinde olsun ister yurt dışında olsun bütün esnafın mantığı aynı. Ben esnaflar para kazanmasın demiyorum ama bu kadar da kazıklamanın alemi yok.

Marmaris Dalış



Raftinge gelince hayatımda yaptığım en heyecanlı sporlardan diyebilirim, şaşıracaksınız ama paraglidingten bile daha heyecanlı bana göre.   Ama kötü haber baraj yapımından dolayı artık Dalamanda rafting yapılmayacak şeklinde haberler duydum. Başka bir söylentiye göre de Dalaman çayının bir başka bölümünü raftinge açacakları şeklinde. Bana göre Dalamanda rafting olayı bitmez, bu işten para kazananlar bir şekilde yolunu bulacaklardır. Rafting çocuklar için uygun bir spor değil, yeri geldiğinde son derece tehlikeli olabilen kısımları var ben genelde 15 yaş ve üzeri için uygun görüyorum. Size çocuğunuzla yapabilirsiniz deseler bile benim tavsiyem başka bir aktivite yapmanız olacaktır.  Rafting ücreti 70 TL civarı Marmaristeki en pahalı aktivitelerden, ancak belki pazarlıkla 60 TLye ayarlamanız mümkün. Ancak ne az pazarlığı Raftingte yapıyorlar çünkü raftingte aracı firma ile anlaşıyorsunuz ve aracı firmada kendine 5-10 lira civarı bir kar koyuyor o yüzden en fazla 5 lira civarı bir indirim yapabiliyorlar. Marmaris'te rafting aslında dalaman çayında yapılıyor yani yol biraz uzun, ama yolun sonunda heyecanlı bir spor sizi bekliyor olacak. Sizi sabah 7-8 gibi kaldığınız otelden alıyorlar sonrasında kahvaltı yapacağınız yere gidiyorsunuz bu da 1-1.5 saat sürüyor. Yanınıza almanız gereken en önemli ekipman uygun bir ayakkabı yoksa orada kişi başı 15 liraya plastik ayakkabı almak zorunda kalırsınız. Yanınıza plastik deniz ayakkabısı veya sağlam bir sandalet alın ve bu parayı vermek zorunda kalmayın. 


Dalaman Rafting
Rafting parkurun sonu



Dalamanda rafting yapacağınız yerin başlangıç noktasına J9 minibüsler ile götürülüyorsunuz. Kahvaltıdan sonra oraya varışınızda yaklaşık 2-2.5 saat. Yollar biraz uzun gelmiş olabilir ama bu yolculuklara kesinlikle değiyor, üstelik yolda uyuyarak enerji toplamanızı tavsiye ederim, çünkü buna ihtiyacınız oluyor. Rafting yerine ulaştığınızda saat 12 filan olmuş oluyor. Bu saatten sonra ise 2 saatlik bir maraton sizi bekliyor olacak, kürek çekmeye hazırlanın ! Raftingi öğlen sıcağında yapıyorsunuz o yüzden güneş kremlerinizi bolca sürmenizi tavsiye ederim, özellikle bacaklarınız felaket yanıyor, tecrübe ile sabittir. Akşam 4 gibi rafting bitmiş siz kahvaltı yaptığınız yere dönmüş oluyorsunuz. Orada bir de akşam yemeği yemiş oluyorsunuz, bu kadar spordan sonra kurt acıkmış olacaksınız, bir tabak dolusu yemek sizi doyurmayacak, ikinci tabağı istemeye çekinmeyin. Yemeğinizi yerken size çektikleri video ve fotoğrafları gösteriyorlar, bu fotoğrafları da kişi başı 50 TLden satıyorlar. Burada da para diğerlerinde olduğu gibi fotoğraf ve videodan kazanılıyor. Tabi biz Türkler çakallık yapmadan duramayız. O yüzden biz de rafting yaptığımız grupla anlaşıp aramızda para toplayıp bir kişi cd alıyor daha sonra çoğaltıp diğerlerine veriyordu,   raftta 10 kişi olduğunuzu düşünürsek  böylece 50 TL'lik fotoğraf işini 5 TL'ye gelmiş oluyor. Tabi bunun için biraz uğraşmanız gerekiyor. Ama ben tatilde böyle uğraşlara gelemem veririm paramı alırım fotoğrafımı derseniz orası başka :) 

Parasailing ise sahil kısımlarında rastlayabileceğiniz bir aktivite. Sizi teknenin ucundaki paraşüte bağlayıp, tekneyi hareket ettiriyorlar ve yavaş yavaş yükseliyorsunuz. Çok fazla heyecanı yok, pek bir tehlikesi de yok, yüksekten Marmaris'i izliyorsunuz, yaklaşık yarım saat sürüyor. Çok heyecanlı olmadığı için benim pek hoşuma gitmedi, ama yavaş ve tehlikesiz bir spor arayanlar için ideal. Fiyatı genellikle 100 TL civarı bir şey oluyor sanırım. Ama bence o parayı jetski yapmak için verseniz çok daha eğlenirsiniz. Hayatımda gördüğüm en eğlenceli ve en heyecanlı spor türü jetski.. Rafting, paragliding, dalış hepsini sollar yani. Jetski'de parasailing'e benzer şekilde sahil kısmında bulabiliyorsunuz. 15 dk'sı 50 TL ve bu 15 dk size saatler gibi geliyor, ben binmeden önce bütün günlük aktiviteye 50 TL verirken neden 15 dk'lık birşey için bu parayı harcadım diye düşündüm ama bindikten sonra bütün fikirlerim değişti. Jetski gerçekten çok farklı bir spormuş onu anladım. Heyecan ve adralin tutkunlarına kesinlikle tavsiye ederim.

Gelelim Marmaris'in gece hayatına, Marmaris  gece hayatında en ünlü yer herkesin bildiği gibi backstreettir. Büyük clubları ve değişik zevklere hitap eden müzik çeşitleri ile backstreet bir karnaval havasındadır. O sokağa girdiğiniz anda bir kalabalık sizi karşılar etrafta dans eden içki içen insanlar görürsünüz. Daha sokağın başında müzik sesleri ve club girişleri sizi karşılar. Biz gece hayatından çok anlayan ve hoşlanan insanlar değiliz. O yüzden size maalesef şu club şöyledir, bu club böyledir diyemeyeceğim. Ama backstreet'te tekila içmek son derece uygun, bunu tavsiye edebilirim. Adını hatırlayamadığım ama caddenin sol tarafında küçük bir midye dükkanı var oranında midye dolması çok taze ve lezzetli. Biz genellikle geceleri backstrette şöyle bir yürür, çıkarız, zaten akşama kadar tekneydi, dalıştı, raftingti yorulduğumuz için bir de cluba girip dans etmeye halimiz kalmıyor. Sanırım bekar ve genç insanlara daha uygun bir yer backstreet. enerjisi daha bol olanlara :) Marmaris sadece clublardan oluşmuyor tabii ki iskele tarafında sayısız restoran bar ve canlı müzik yapan yerler mevcut eğer daha sakin bir akşam arıyorsanız bunların birinde de vakit geçirmeniz mümkün. Restoranlar biraz pahalı bir sürprizle karşılaşmamanız için önce fiyatlara bakıp sonra oturmanızı tavsiye ederim.


Marmaris iskele


İskelede bir restoran

Backstreette bir club

1 yorum:

  1. Bu arada doğan güneş teknesinin kaptanı Alaaddin bey cep telefonu ( bu tur marmaristen kalkar )
    0 532 426 77 77 - 0 542 457 96 60
    Doğan güneş 1 teknesinin kaptanı yüksel beyin cep telefonu
    0 533 525 65 87 ( bu tur akyakadan kalkar )

    YanıtlaSil