27 Haziran 2012 Çarşamba

Yanartaş

Yanartaş

Olympos'ta gece ne yapmalı diyenlere Yanartaşa çıkmayı önerebilirim. Biz ilk kaldığımız gece dinlenmek için pansiyonda kaldık ertesi gün de yanartaşa tırmandık. Yanartaş diğer adı ile Chimeraya Olympostan Kemer yönüne giderken Olympostan çıktıktan sonraki ilk sapaktan dönüyorsunuz. Olympostan çıkış 15 dakika ve Yanartaşta inmekte benzer şekilde 10-15 dakika arası sürüyor (inmek tabirini kullanıyorum çünkü dik virajlar yolda sizi bekliyor olacak) yani Olympostan Yanartaşa varmak için yarım saatlik bir araç kullanmanız gerek. Başta kalp hastası, tansiyonu olanları uyarmam gerek, yanartaşa çıkmak gerçekten zorlu. Ama gözünüz korkmasın herkesin hayatında bir kere görmesi gerek. Yanartaşa yaklaşık 45 dakika tırmanıyorsunuz, gündüz kesinlikle tavsiye etmem o sıcak altında tırmanmak tam bir işkence olur üstelik taşlardan çıkan ateşler gece çok daha fantastik gözüküyor. Gece tırmanırken mutlaka bir el fenerine ihtiyacınız var yada telefon ışığı da iş görüyor ancak telefonun şarjına dikkat edin çıktığınız yolun yarım saatlik bir de dönüşü var. Yolda herhangi bir aydınlatma yok, sit alanı diye aydınlatmaya izin vermiyorlarmış. Giriş ücreti 3tl, öğrenci indirimi yok. Yanınıza yukarıda içmek ve yemek için bir şeyler almanızı tavsiye ederim çünkü yukarıda içeçek satan bir yer mevcut değil, hatta bizim gibi işi abartanlardansanız yanınıza yukarıda mangal keyfi yapmak için "sucuk" dahi alabilirsiniz - Ne de olsa hazır doğa tarafından yakılmış ateşlerin olduğu bir yere gidiyorusunuz, ateş boşa gitmesin değil mi :)
Yanartaş Chimera
 Gelelim bu ateşlerin nasıl çıktığına, Yanartaşın iki türlü hikayesi var bilimsel olanı pek ilgi çekici değil o yüzden mitolojik olanını kısaca anlatayım :) At aşığı Glakuos’un oğlu Hipponoes kardeşi Belleros ile ormanda avlanırken, istemeyerek kaza ile Belleros’u öldürmüştür. Bunun için kendisine “Belleros’u yiyen” anlamına gelen “Bellerophontes” adı verilmiştir. Kardeşini bir kaza sonucu öldürdüğü için vicdan azabından deliye dönen Bellephorontes ülkesinden kaçmak zorunda kalmıştır. Bellerophontes Tipins Kralı Ptoitos’a sığınır. Kralın normalde Bellerophontes'i öldürmesi gerekmektedir. Ancak Kral erkek güzeli Bellerophontes'i öldüremez ve onu Chimera adlı ağzından alevler çıkan Chimera'yı öldürmeye gönderir, şimdiye kadar Chimerayı öldürmeye gidenlerin hiç biri sağ dönmemiştir. Bunu bilen Bellerophontes Athena'ya kendisini kurtarması için yalvarır ve Athena bu genç delikanlıya acıyarak ona Pagasus'u verir. Bellerophontes Pegasusun sırtına atlayarak Chimeranın olduğu yere gelir ve mızrağını Chimeranın göğsüne saplar ve Chimera yerin yedi kat dibine gömülür. Chimeranın öfkesi ile alevlerinin yerin yedi kat altından halen yanartaşın olduğu yerden çıktığına inanılmaktadır. Ayrıca Antik yunan zamanında olimpiyat ateşinin de buradan alınıp Athenaya kadar götürüldüğü söylenmektedir. 

Yanartaşa çıktığınızda sizi öncelikle alevlerden çıkan bir sıcaklık bekliyor olacak daha sonrasında tırmandıkça Çıralı sahilini de görmeniz mümkün. Olympostan gelen genç gruplar burada sabaha kadar oturup gitar çalıp şarkı söylüyorlar. Aynı zamanda yanartaşta dolunay zamanında nefis bir yakamoz izleme şansı bile bulabilirsiniz.




Yanartaş Chimera

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder